Интервју со победниците на ФинХакатон на Министерство за финансии #1

Неодамна се одржа Финхакатон во организација на Министерството за финансии. На натпреварот имаше два победнички тима: „Systems4Enterprise“ составен од Стефан Митевски, Ивана Ѓорѓиевска-Стојановски и Георги Михаилов; и вториот тим во состав: Елена Андреева, Теди Пејоски, Елена Јовчевска, Каја Стоилеска, Александар Трпески и Александар Марковски.

Тимот изработи едноставна и супер корисна веб-апликација која на секој посетител му овозможува набрзина да се запознае со основните податоци на буџетот. Ги контактиравме и еве што ни кажаа за платформата.

На хакатонот, изработивте веб-страница која ја прикажува буџетската распределба. Дали може да ни кажете повеќе за проектот?

Во текот на 48-часовниот хакатон се потрудивме да пронајдеме пристап со кој на лесен и едноставен начин ќе го прикажеме буџетот на Република Македонија.

И токму тоа е нашиот проект – интерактивна веб апликација чијашто цел претставува едноставен приказ на главните компоненти од кои што е создаден буџетот како и оној поинтересниот дел за граѓанитеодносно каде и како се трошат нивните пари.

Колку ќе помогне ваквиот пристап за поголемо разбирање на финансискиот систем?

Буџетот и сега е достапен на страната на Министерството за финансии, и истот е јавен за граѓаните, меѓутоа начинот на кој што се претставени бројките е тешко разбирлив за просечниот граѓанин.
На пример, доколку сакаме да видиме колку одредена јавна институција потрошила за патни трошоци и истото тоа го споредиме со минатата година, со сегашниот приказ на податоците, треба да собираме и одземаме податоци од 3 различни документи.

Со нашиот пристап, ние во позадина се грижиме за сета оваа работа и на корисникот му прикажуваме конкретен сумарен податок.

Дополнително, во веб решението интегриравме и едукативен дел со кој што на граѓанинот му нудиме едноставен опис за целиот стручен вокабулар.

Зошто го одбравте токму овој пристап/решение?

Самата цел на хакатонот беше да се пронајде пристап/решение кое ќе биде лесно разбирливо и едноставно за користење. Нашиот пристап беше одговор на барањата на министерството и насоките на менторите, односно го направивме она што секој бизнис треба да го прави – да ги слуша потенцијалните корисници и одговори на нивните потреби.

Кој е вашиот впечаток од хакатонот? Какво беше искуството?

Најпрво, чекорот што го направи Министерството за финансии во насока на приближување на јавните финансии кон народот со еден ваков настан е чекор за поздрав. Се надеваме дека и останатите јавни институции ќе го следат овој пример, со цел да станат поиновативни и потранспарентни.

На настанот имаше одлична работна атмосфера, а низ целиот процес имавме техничка и логистичка поддршка како од менторите, така и од волонтерите кои што неуморно одговараа на сите наши прашања или барања.

Кои се плановите за иднината? Какви се плановите за понатамошен развој на решението?

Моментално сме во процес на доизработка на решението. Фокусирани сме да создадеме квалитетен продукт кој ќе ги надмине очекувањата што ги поставивме на хакатонот. Секако, за во иднина постои можноста за одредени компоненти од решението да се пренаменат и комерцијализираат, меѓутоа тоа не ни е моментален фокус.

 


ИТ.МК го контактираше и вториот победнички тим (Systems 4 Enterprise). Одговорите ќе ги објавиме веднаш штом пристигнат.

2 коментари на “Интервју со победниците на ФинХакатон на Министерство за финансии #1

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии