Зошто вештачката интелигенција Watson е подобар лекар од доктор Хаус

Можеби изгледаше премногу оптимистички кога IBM започна да го користи Watson во куп различни индустрии, од квизови, до грижа за корисници, готвачи и лекари. Сепак вештачката интелигенција веќе има успех над лекарите.

Watson во Универзитетот Токио забележа ретка форма на леукемија кај една пациентка. Предноста на Watson покрај брзината е и огромната база на податоци, па за само 10 минути вештачката интелигенција прегледа податоци од 20 милиони пациенти и точно ја дијагностицираше пациентката, јави Engadget.

Ова не е прв пат Watson да реши случај кој ги збунувал лекарите, а вештачката интелигенција и претходно пронајде редок рак кај еден пациент. Сепак и покрај успехот засега не се планира замена на лекарите со компјутери, но можноста за брза проверка на симптомите и огромна база на податоци низ која може да се проверува е огромна предност, која мора да се искористи во иднина.

3 коментари на “Зошто вештачката интелигенција Watson е подобар лекар од доктор Хаус

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии