Ѕирнeте во тајната лабораторија за апликации на Facebook

Facebook има тајна лабораторија во Орегон во која ги тестира како апликациите работат на различните модели на телефони кои ги користат корисниците. Дури и речиси незабележителните промeни во кодот можат да предизвикаат непосакувано однесување, па социјалната мрежа во лабораторија ги тестира апликациите пред да ја надгради официјалната верзија.

„Зад голема метална врата има 32 iPhone 5C телефони кои сите работат нешто; некои скролаат низ News Feed, тестираат операции за батеријата; се рестартирaат, па продолжуваат да прават нешто. Во секој ред на сервери има десетина плакари; во некои се постари телефони како iPhone 4, во некој нови како Google Nexus. Facebook има вкупно 2.000 телефони со чија помош може да им каже на развивачите кога направиле некоја грешка, и дали таа е присутна само на постари модели“, вели Verge, кој беше дел од тимот на новинари кој ја посети „тајната“ лабораторија.

facebook-test-center-2

Тимот задолжен за тестирање на телефоните постојанo работи на надградби на лабораторијата. Дел од надградбите се однесуваат на зголемување на капацитетите на рафтовите и плакарите, а дел се однесуваат и на бројот на операции потребни за почнување на некој тест.

Првите гондоли можеа да „носат“ околу 100 телефони, а сега се обидуваат да имплементираат решение за 64 телефони на единствен рафт. Развивачите работат на можност за тестирање на телефони со голем екран и намалување на бројот на чекори за подготовка за тестирање, а со тоа и да се зголеми ефикасноста.

facebook-test-center-1

-855ca247235d946d

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии