Жените во Саудиска Арабија ќе добиваат известување за развод преку текст пораки

Од оваа недела жителките на Саудиска Арабија ќе добиваат известувања за разводите преку текст пораки. Целта на новата пракса е да се прекине досегашната пракса со која жените беа разведени без никакво знаење, вели BBC.

Од викендот судот ќе мора да ја извести и жената дека е разведена. Текст пораките можеби изгледаат како непригоден начин за известување, но досега постоеја тајни разводи. Во овој случај мажите воопшто и не им кажуваа на сопругите дека се разведени.

„Новата мерка овозможува жените да ги добијат своите права (алиментација) кога ќе се разведат. Новата мерка гарантира дека и полномоштвата кои им се издаваат на адвокатите, не може да се злоупотребат по истекот на парниците“.

Законот е дел од реформите кои ги промовира престолонаследникот, принцот Мухамед бин Саламан.

За жал целосната рамноправност е сè уште далеку. Жените во Саудиска Арабија без дозвола од машки старател не можат да добијат пасош, па ни да излезат од затвор, дури и по истекот на казната.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии