Заврши проектот "Е-училиште"

IT.mk редакција

во ИТ.МК

{mosimage}Денеска во Скопје ќе се оддржи завршната конференција за проектот "Е-училиште" организиран од Владата на Македонија од американската Агенција за меѓународен развој (УСАИД). Проектот "Е-училиште" е вреден над осум милиони долари и како своја цел има да го подобрува квалитетот на наставата и да овозможува користење на ИКТ од страна на наставниците и учениците во една заедничка виртуелна средина.

Како дел од постигнатите резултати се вбројува првиот образовен веб портал во Македнија – www.schools.edu.mk кој во Септември 2007 година беше предаден на МОН.

Други резултати на проектот се:

– Обучување на наставниците во средните училиште преку обуката "Интеграција на наставната програма и технологија"
– Адаптација на софтвер наречен "ToolKid" кој се користи за учениците од прво до четврто одделение
– Преку 60% од обучени наставници од основните училишта кои веќе ги аплицираат алтернативните и иновативните наставни методи

Проектот беше спроведен од Министерството за образование и наука на РМ, како и Бирото за развој на образованието во сите основни и средни училишта ширум Македонија и при проектот се имплементирани над 6,000 компјутерски системи и 460 сервери кои се донирани од Кинеската амбасада.

Проектот започна на 1 Август, 2003 година.

На денешната конференција се очекува да се обратат американската амбасадорка Џилијан Милановиќ како и премиерот Никола Груевски.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии