Зависноста од гејминг и официјално е здравствено пореметување

Светската здравствена организација ја класифицираше гејминг зависноста како здравствено пореметување. Официјално, зависноста од видеоигри ќе биде вклучена во 11-та меѓународна класификација на болести, пренесува BBC.

Сепак, за да бидете квалификуван како гејминг зависник, потребно е многу повеќе од секојдневно играње. Или според зборовите на СЗО: „играње кое има предност пред сите останати животни интереси“.

Дополнително, компулсивното играње куси периоди не е доволно за квалификување како зависник. Симптомите мора да постојат во подолг период од 12 месеци пред да биде дијагностицирана состојбата. Симптомите се:

  • Недоволна контрола над гејминг.
  • Зголемен приоритет на гејмингот.
  • Продолжување и зголемување на играњето и покрај негативните последици.

Лекарите ќе треба да направат разлика помеѓу гејмерите ентузијасти и зависници. Но, она што ќе го овозможи класификацијата е можност за специјализиран третман на овие состојби.

2 коментари на “Зависноста од гејминг и официјално е здравствено пореметување

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии