Запрена екстрадицијата на Џулијан Асанж

Дејан Соколоски

во Свет

Џулијан Асанж, основачот на Wikileaks не може да биде екстрадиран во САД. Ова е одлука на Судот во Лондон.

Судијката Ванеса Баретсер поради нарушеното здравје на г. Асанж одлучи дека не може да биде испорачан во САД. Сега САД имаат 14 дена за жалба, и очекувањата се дека ќе вложат жалба во овој период, пренесе BBC.

Основачот на Wikileaks во САД е обвинет за објавување на илјадници тајни документи со што загрозил животи. Одбраната на г. Асанж вели дека случајот во САД е политички мотивиран.

Судијката Ванеса Баретсер смета дека власта во САД не може да го спречи основачот на Wikileaks да се обиде да си го одземе животот.

Целосниот впечаток е дека станува збор за депресивен и некогаш очаен човек кој стравува за својата иднина.

Г. Асанж во САД би можел да добие максимална затворска казна од 175 години, иако веројатно ќе биде казнет помеѓу 4 и 6 години. Обвинет е за заговор за хакерски напад на базите на податоци на Американската војска за да се здобие со чувствителни информации за војните во Иран и Авганистан.

Податоците кои ги сподели Wikileaks покажаа злоупотреби кои ги правела американска војска, но обвинителите тврдат дека со ова ги загрозил животите на американските војници.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии