Западна Вирџинија ќе гласа преку телефон

Жителите на Западна Вирџинија на следните избори ќе може да гласаат со својот телефон. Главен мотив при носење на одлуката е да им се олесни гласањето на американските војници, јави CNN.

Компанијата Voatz која ја разви апликацијата инсистира дека станува збор за безбедна технологија. Користен е блокчејн и не може да се влијае во текот на гласањето.

„Гласањето е анонимно и резултатите се чуваат во дистрибуиран систем, блокчејн. Досега технологијата е лимитирана на тестови и приватни избори, пример гласање за Rock & Roll Hall of Fame“

Првото гласање ќе биде главно фокусирано на припадниците на војската кои не се во САД. Процесот на креирање на дигитален профил за гласање е релативно едноставен. Најпрво корисникот ја фотографира својата лична карта, а потоа со камера прави „селфи“ видео. Потоа фајловите се качуваат преку апликацијата и корисникот чека дозвола за гласање.

Државниот секретар на Западна Вирџинија и Voatz се убедени дека гласањето ќе биде анонимно и регуларно. Секако и за очекување не дека не сите се убедени во ова. Главна причина за сомничавоста на дел од експертите е лошата безбедност на паметните телефони и на интернет мрежата.

„Интернет гласање со ужасно небезбедни уреди на луѓето, преку небезбедни мрежи, на сервери кои е многу тешко да се обезбедат без физичка доказ од гласачкото ливче“, вели Џозеф Хол од Центарот за демократија и технологија.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии