Wikipedia додава љубовно копче да ја мотивира заедницата

Копчето кое е во облик на срце и е ставено на десниот ќош од корисничката страна, е поставено бидејќи, како што пишува Wikipedia во својот пост, уредувањето на страните станува се потешко, па новите корисници често добиваат поправки и критики. За да тоа искуство не биде демотивирачки, корисниците ќе можат да ја споделат својата „љубов“ за уредувачот и трудот, иако можеби му го поправиле текстот.

Со кликање на копчето се стартува „љубовниот интерфејс“ преку кој може да се поклони маченце, ѕвезда или пиво. Заедно со мачето или пиво може да се додаде текст на пораката.

Wikilove ќе се појави на англиската Wikipedia на 29-ти јуни, а доколку на некој корисник не му се допаѓа љубовното копче ќе може да ги изгаси.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии