Wi-Fi HaLow е нов стандард кој ќе го замени Bluetooth

Нов стандард на Wi-Fi, Wi-Fi HaLow, наскоро би можел да се најде во паметните телефони и други уреди. Станува збор за надградба на сегашниот стандард кој може да го замени Bluetooth. Wi-Fi HaLow ќе биде попригоден за пренос на сигналите низ ѕидовите, а целта е да функционира со помалку енергија, односно на преносни уреди како паметни телефони, камери, фитнес монитори, но и за интернет на нештата. Она што ќе го овозможи оваа генерација на безжична мрежа е споредлива потрошувачка на електрична енергија со конкурентите.

Сепак оваа технологија ќе се користи единствено за пренос на информации кои доаѓаат ретко и во мали пакети, за прелистување на интернет е потребна истата безжична мрежа како и досега, вели Verge. Првите уреди со новата технологија би можеле да се појават околу 2018 година, кога Wi-Fi Alliance ќе започне да ги издава сертификатите.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии