Време е Flash да умре, вели шефот за безбедност на Facebook

Flash е на најдобар пат да отиде во историјата. Прв кој му објави „војна“ на Flash беше Стив Џобс, a сега критики за небезбедниот софтвер доаѓаат и од Алекс Стамос кој е задолжен за безбедноста на Facebook. Тој од Adobe побара конечна дата на која Flash ќе престане да функционира, бидејќи смета дека ова е единствениот начини девелоперите и корисниците конечно да се збогуваат со платформата. Интересно покрај тоа што критиките доаѓаат од шефот за безбедност на најголемата друштвена мрежа, Facebook го користи Flash за своите реклами и видео содржини.

Google кој исто така има замерки на Flash веќе започна да се подготвува за животот по Flash, компанијата започна со автоматска промена од Flash во HTML5, слична промена компанијата направи и на YouTube каде сите видео содржини веќе се HTML5. Видеоигрите во прелистувач бавно се префрлаат од Flash на HTML5 и главно остануваат на старата платформа. Како причина за ова порано беше наведувана подршката за HTML5 која недостасуваше, но тоа е веќе минато, а безбедноста не е единствена придобивка за развивачите на видеоигри.

1 коментар на “Време е Flash да умре, вели шефот за безбедност на Facebook

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии