Вредноста на Apple надмина 2 билиони долари

Дејан Соколоски

во Вести

Apple е првата компанија чија вредност надмина 2 билиони долари. Претходно во август 2018 година компанијата беше прва која ја достигна вредноста од 1 билион долари. Во последните две години Apple ја удвои својата вредност, а тука е вклучен и периодот на криза во кој најголем дел од акциите на компаниите паѓаа.

Последните два дена откако ја објавија заработката за последното тримесечје, акциите на Apple рипнаа и компанијата ја надмина границата од 2 билиони.

Во целиот период на пандемија Ковид 19 акциите на Apple, Amazon, Alphabet, Microsoft и Facebook пораснаа 37 проценти. Акциите на преостанатите компании во топ 500 на берзата паднаа за 6 отсто, вели New York Times.

Мината недела Apple најави пакет на претплата за најголем дел од сервисите кои ги нуди компанијата. Ова е интересно за инвеститорите кои ги сакаат овие стабилни и долгорочни приходи. Секако најголем дел од приходите на Apple доаѓа од продажбата на телефоните, но работат и на нови канали за приходи.

Она што веројатно е и поимпресивно е дека Apple пред 21 година беше на работ на банкрот. Сепак со иновација и неколку супериорни производи компанијата денес е на врвот и Apple вреди 2 билиони долари.


Зошто билиони?

1.000.000.000.000 (милион милиони) или десет на дванаесетти степен ( 1012 ) според долгата скала која се користи во Македонија и разни други земји. Претставува износ илјадапати поголем од билионот на кратката скала (подолу), и износ истоветен на трилионот во таа скала. (Wikipedia)

Билион – Дигитален речник на македонскиот јазик

4 коментари на “Вредноста на Apple надмина 2 билиони долари

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии