Во трка по квантната супериорност

Дејан Соколоски

во Вести

Класичните компјутери се приближуваат до својот лимит кога најсложените пресметки се во прашање. Поради ова најголемите компании со помош на квантна физика се обидуваат да дизајнираат нови побрзи компјутери. Не толку одамна Google објави дека успеале да постигнат квантна супериорност. Квантна супериорност е квалитет кој го поседуваат квантните компјутери да решаваат проблеми кои класичните компјутери не можат да ги совладаат.

Токму овој настан е повод за овој краток документарен филм на Vice, во кој се зборува за можностите на квантните компјутери.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии