Во добрите видеоигри се кријат големи идеи, вели Еми Грин на TED

Добрите видеоигри можат да бидат суптилни, комлексни и да поттикнуваат на размислување како и литературата и време е светот да го препознае ова, вели Еми Грин, доктор по литература, во својот TED говор. Г-ѓа Грин е специјализирана за Шекспир и американска литература од 19 век, и работи на културолошки истражувања. Но покрај сета ова сериозна работа, нејзина пасија се и видеоигрите за кои вели дека ги обожава, и дека игра различни жанрови. Според неа играчот во игрите може да раскажува приказни од гледната точка на протагонист кој го контролира, и ова без сомневање, може да најде своја примена и во образовниот процес.

„Јас сум гејмер кој порасна и стана, повозрасен женски гејмер, која ја пронајде својата определба во предавањето и пронаоѓање на нови начини за споделување на големи идеи. Играњето на видеоигри не ме направи анти-социјална, ниту насилна, помалку чудна, можеби. Видов се од Pong до Last of Us и многу сум возбудена за иднината која ќе ја донесе гејмингот. Што вие се надевате дека ќе видите?“

Bioshock, Last of Us, Dishonored и Assassins Creed се дел од игрите кои се споменати во овој одличен TED говор, кој играчите, но и оние кои не се убедени, мораат да го изгледаат.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии