Виртуелната реалност ќе може и да се „допре“

Dextra Robotic креира нов додаток за виртуелна реалност кој за воља на вистината повеќе наликува на инструмент за мачење, отколку на контролер. Станува збор за „ракавица-егзоскелет“, која кога ја користите ќе оддава впечаток дека допирате работи во виртуелната реалност.

„Функционира вака, кога вашиот аватар контролира дигитален објект, сигналот се испраќа назад преку SDK до Dexmo F2 и малите мотори, кочници и зглобови, го закочуваат егзоскелетот. Доколку продолжите да ги движите пристите, на врвовите ќе биде креирана соодветна сила.“, објави компанијата на Reddit AMA.

Технологијата е на самите почетоци, па првиот модел нема можност за чувствување на мекост на материјалот. туку е единствено дали е тука е или не е тука. Ракавицата засега е замо прототип, но до крајот на октомври уредот/контролерот ќе се најде на Kickstarter. Во зависност од интересот цената на Dexmo F2 би можела да биде околу 200 долари.

[youtube]9ZPpBcvmlps[/youtube]

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии