Вештачки мускули се иднината на човеколиките роботи

Напредок во креирањето на синтетичките мускули можеби е токму она што е потребно за креирање на следната генерација на роботи. Тим истражувачи од Универзитетот Колумбија разви нов материјал кој може да се користи како синтетички мускул.

„Правиме големи чекори за развој на умот на роботите, но телата сè уште им се примитивни. Ова е голем дел од сложувалката и како во биологијата новиот придвижувач може да се обликува и реобликува на илјадници начини. Ги надминуваме последните граници за создавање на реални роботи“, вели Ход Липсон, кој е водач на тимот истражувачи.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии