Велес има најбрз интернет во Македонија, според NetIndex

Сигурно треба да се гледа на разултатитe на NetIndex малку со резерва, бидејќи фали покомплетна анализа, но е интересна за разгледување на состојбата со интернет услугите и споредба со соседните земји. Еве што вели NetIndex:

Според градовите Велес e најбрз со 6.93 Mbps. Најдобрите се:

 • Штип – 6.28 Mbps
 • Ресен – 6.23 Мbps
 • Скопје – 6.20 Мbps
 • Охрид – 5.85 Mbps …
 • Струга – 1.49 Мbps

Според брзината на аплоад Велес е повторно прв со 3.87 Мbps. Потоа следат:

 • Ресен – 2.88 Mbps
 • Тетово – 2.37 Mbps
 • Охрид – 2.31 Mbps
 • Кочани – 1.63 Mbps …

Според интернет провајдерите NetIndex вели дека Mакедонски телеком е најбрз според брзината на симнување и закачување, па следи Неотел.

Доколку го споредиме индексот за квалитет за конекцијата, глобалниот просек е 81.72, а Македонија има индекс на квалитет од 76.33. Споредено со останатите балкански земји индексот е ваков:

 • Bосна и Херцеговина – 81.14 квалитет
 • Србија – 79.01
 • Албанија – 78.45
 • Македонија – 76.33
 • Хрватска 76.07
 • Бугарија – 75.26
 • Грција – 64.46

(via Игор Стаматовски)

8 коментари на “Велес има најбрз интернет во Македонија, според NetIndex

 1. 10 mega download 512 upload 500 giga siminjanje limit posle brzinata paga
  cabletel.com.mk samo za 999 denari imas internet cablovaska televizija 63 kanala digitalna 53
  i plus fiksen telefon.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии