Учете Python со Костадин Ристовски: Rock, Paper, Scissors

Лист, камен, ножици – сите знаеме дека овие 3 зборови заедно симболозираат една од најпознатите игри помеѓу двајца, која ја учиме од мали нозе.

Оваа игра може да се креира со програмскиот јазик Python, со што би можеле да играте против самиот компјутер.

Во 10 минутното видео е објаснета логиката позади играта. Секако, ова е едноставна игра за играње и видеото е наменето за почетници, но има неколку работи кои треба да се земаат во предвид:

  • Како да се дефинира изборот на компјутерот?
  • Како да се избегне некоректна селекција на самиот играч?
  • Како да се почне нова игра?

Напомена – текстот го напиша Костадин Ристовски, тој е автор и на туторијалите

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии