Учете Python со Костадин Ристовски: Како да наравите платни листи со Reportlab

Секоја компанија, без разлика на својата големина изработува платни листи за кои има законска обврски да ги дистрибуира на своите вработени, без разлика дали е тоа во физичка форма или електронски.

Во ова видео, може да научите како да креирате платни листи во pdf формат од ексел фајл кој ги содржи сите потребни податоци. Откако самата скрипта е спремна, креирањето на платните листи се врши за неколку секунди. Имено, за оваа цел, со програмскиот јазик Python се користи т.н. library Reportlab која ни овозможува да дизајнираме фајлови. Она што се прави во позадина е всушност цртање на нашите податоци на дадени x,y координати.


Напомена – текстот го напиша Костадин Ристовски, тој е автор и на туторијалите

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии