Twitch го надмина Facebook во интернет сообраќај во САД

Сервисот за пренос на видеа и гејмплеј на игри, Twitch, е на четвртото место по интернет сообраќај во САД. Само Netflix, Google и Apple се подобри, додека зад себе ги има видео сервисот Hulu и најпопуларната друштвена мрежа Facebook. Анализата на DeepField покажува дека Twitch е заслужен за 1,8 отсто од највисоките оптоварување на интернет инфрастуктурата во САД. Иако во споредба со 32 отсто на Netflix или 22 отсто на Google, учеството на Twitch изгледа минијатурно, сепак стартапот зад себе ги остави Valve, Amazon, Facebook и Hulu. Најголем дел од сообраќајот доаѓа од турнирите кои Twitch ги организира за популарните игри како League of Legends, Starcraft 2 или DOTA 2.

„Стримингор на видео во живо доживува глобален бум. Twitch е компанијата која е на прво место уште од почетоците“, вели Питер Варман, претседателот на Newzoo.

Телевизијата има дури милион активни корисници кои го емитуваат своето играње. Во просек секој месец се гледаат 13 милијарди минути, што е околу 25.000 години секој месец и претставува уште еден јубилеј за Twitch. Порастот во сообраќајот ги примора да инвестираат во инфрастуктурата, па компанијата неодамна ги надгради своите сервери во Чикаго и Стокхолм, а на ред е надградба во Русија, Јужна Кореа и Бразил.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии