Турција вели дека Google избегнува данок

Од другата страна, Google вели дека сметките за рекламите се праќаат од Ирска од каде го води бизнисот за реклами и каде што е европскиот штаб на гигантот и затоа нема зошто да плаќа данок на Турција.

Проблемот се појавил бидејќи Google има филијала Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd. Şti. која за Google е само компанија за врска, додека според турските власти тоа е валидна компанија која е обрзана според законите да им плаќа данок, вели турски адвокат за TechCrunch.

Претходно неколку земји се имаат побунето против ваквото избегнување на данок на Google.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии