Троловите во Нов Зеланд наскоро ќе станат загрозен вид. Законодавците во оваа островска држава донесоа легислатива со кој тролањето на интернет е забрането. Законот предвидува казни за троловите кои се движат од парична казна па се до затворска казна.

Дополнително ќе биде креирана и агенција за соработка со Facebook, Google и Twitter, со која ќе се олесни отстранувањето на навредливите коментари и содржини. Ова е еден од првите закони директно насочен против навредите на интернет, иако и досега постои можност за тужби за клевата или навреда.

Дел од корисниците се загрижени дека можеби со законот ќе биде повредена и слободата на говор, но постојат и критичари кој велат дека законот е премногу благ, а законските акции ќе имаат премогу висок праг на толеранција, вели BBC.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии