Тривијален трик #1 – Исклучување компјутер со лизгање

Мартин Јованчевски

во Совети

Имате малку време и сакате да пробате нешто поразлично и апсолутно непотребно? На вистинско место сте!

Дали знаевте дека во Windows оперативниот систем има една опција која се вика Slide to shut down?

Кога и да кликнете на одредена кратенка, за која ќе ви кажеме како да ја направите подолу, ќе се појави екранот за заклучување. Lock screen-от, меѓутоа, нема да се појави на целиот екран, туку на половина пат од неговата изведба ќе застане, а вие ќе бидете пресретнати со следнава порака: Slide to shut down your PC (повлечи за да се исклучи твојот компјутер). Кликнете на понудената стрелка или повлечете надолу и компјутерот ќе се исклучи.

Корисно? Не баш. Тривијално? И тоа како!

Како да си направите кратенка? Десен клик на десктоп површината, па изберете New, па Shortcut. Во новоотворениот прозорец, внесете ја следнава команда:

%windir%\System32\SlideToShutDown.exe

По внесувањето, кликнете Next. Именувајте ја кратенката Shutdown и кликнете Finish. Двојно кликнување на оваа икона, допринесува до непосредно настанување на горе-опишаната, крајно тривијална ситуација.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии