Тристан Харис од Social Dilemma на TED: Неколку компании контролираат милијарди мозоци

Дејан Соколоски

во Вести

Тристан Харис е дел од хит докментарниот-драма филм на Netflix, „The Social Dilemma“. Во случај сè уште да не сте го погледнале филмот, фокусот на филмот е ист со фокусот на TED говорот на г. Харис: „Што се случува кога алгоритме се натпреваруваат да го задржат нашето внимание“.

Во TED говорот зборува за тоа како во потрагата по нашето внимание компаниите измеслуваат нови алгоритми. Овие алгоритми бележат сè што правиме онлајн и колку и како го задржува нашето внимание и потоа го максимизираат ова. Како ова потоа влијае на светот може да погледнете во филмот.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии