Toshiba се изгуби во скандал тежок 1,2 милијарди долари

Претседателот на Toshiba Corp. Хисао Танака и двајцата негови преходници поднесоа оставки на своите функции во Toshiba, откако е откриено дека јапонската корпорација значително ја „надувала“ својата заработка.Компанијата погрешно пријавила заработка повисока за 1,2 милијарди долари, од почетокот на финансиската криза, односно пред шест години.

„За компанијата да се реизгради потребно е да се промени менаџерската структура“, велат од Toshiba. Доплнително од Toshiba велат дека претседателот и заменик претседателот не се одговорни за скандалот и станува збор за систематска грешка. Но, под притисок на пазарот, повисоките ешалони притискале на пониските за остварување на профит, што допринело „дополнителната“ заработка да биде добро скриена.

По истрагата во Toshiba, експертскиот тим треба да наложи промена на менаџерскиот систем, а доколку е потребна сериозна промена, Toshiba ќњ биде ставена под зајакнати мерки на финансиско мониторирање. Промените мораат да бидат направени во рок од 18 месеци или акциите на компанијата ќе бидат отстранети од берзата. Новиот раковедн тим на јапонскиот гиант ќе биде објавен надоцна до Август, а дотогаш на чеко на компанијата е Масаши Муромаши, јави Bloomberg.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии