ИТ терминологија #2: Bios, Jailbreak, Key-logging, SATA…

Мини серијал кој на кратко ја дефинира ИТ терминологијата.

802.11ac е стандард за безжични мрежи каде се овозможуваат брзини за пренос кои се многу повисоки од 802.11n

802.11n е стандард за безжични мрежи каде се овозможуваат високи брзини за пренос на податоци

Add-in – Алатки кои можат да се вметнат во канцеларискиот пакет на Microsoft

Add-on – Екстензија, односно софтвер кој додава повеќе опции во вашиот прелистувач

Benchmarking е споредување продукти со одреден, прифатен стандард

Bios е Basic Input-Output System, односно софтвер вграден во секое PC и поврзан со витални компоненти

Client е компјутерски програм кој се користи да се пристапи до мејловите на корисникот

CPU е Central Processing Unit или фенси име за процесор

DDR4 или double data rate fourth generation е нов и побрз вид на компјутерска меморија

DOCX е форматот кој првенствено се користи од Word 2007 и поновите верзии на алатката на Microsoft за пишување

EPUB е формат за фајлови кој се користи од повеќето популарни читачи на е-книги

Ethernet е стандард кој се употребува за скоро сите жичани компјутерски мрежи

IDE или Integrated Drive Electronics е интерфејс кој се користел да поврзе одредени хард дискови или оптички уреди

Jailbreak е модифицирање на iPhone, iPod или iPad за да се заобиколат рестрикциите кои ги наметнува Apple

Key-logging е кога се користи софтвер кој снима се што некој ќе направи со тастатурата, особено впишување лозинки и други чувствителни податоци

RAID е систем за ефикасно складирање дата и автоматско извршување бек ап на хард дискот на еден компјутер

Metadata е множество од дата која дава информација за еден фајл

MicroSD e мала мемориска картичка која може да биде во SD големина преку користење адаптер.

Quad core се однесува на компјутер кој има четири процесори во еден чип, со што се овозможуваат значително позабрзана оперирање отколку single core компјутерите

SATA е Serial ATA, односно интерфејс кој поврзува модерни хард дискови и оптички дискови со компјутер

SD Card е Secure Digital Card и една од популарните видови на мемориска картичка

SSD е Solid – state drive или простор за складирање кој се разликува од хард дискот по тоа што, меѓу другото, нема движечки делови

ZIP фајл е фајл во кој се наоѓаат компресирани фајлови, со цел да се добие на простор

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии