Тelenor ќе овозможи бесплатен мобилен пристап до Wikipedia за 135 милиони корисници во Азија и Европа

Норвешката телекомуникациска компанија Telenor и Wikipedia склучија партнерство со кое операторот ќе овозможи бесплатен пристап до онлајн енциклопедијата во Азија и Јужноисточна Европа. Околу 135 милиони корисници ќе можат бесплатно да ја отвараат Wikipedia преку мобилните уреди. Oнлајн енциклопедијата претходно оствари слично партнерство и со друг мобилен оператор Orange за да обезбеди бeсплатен пристап до знаењео на 70 милиони корисници во Средниот Исток и Африка.

„Wikimedia Foundation работи да ги тргне бариерите на бесплатно знаење, и за повеќето луѓе ширум светот сега цената и пристапноста се најголемите пречки.“, вели одговорниот за глобален развој на Wikimedia, Бери Њустед.

Три годишното партнерство меѓу Wikipedia и Telenor, кое ќе започне во вториот квартал од 2012 година, ќе ги вклучи корисниците во пет азиски земји: Тајланд, Малезија, Пакистан, Бангладеш, Индија и две балкански: Црна Гора и Србија.

Корисниците на Telenor ќе можат бесплатно да пристапат до Wikipedia колку пати сакаат во одреден период, се додека остануваат на страните на онлајн енциклопедијата.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии