TED: Проблемот што го промени светот

Ден Бриклин е еден од програмерите чиj софтвер го промени светот.  Г. Бриклин е креатор на предокот на Excel, првиот spreadsheet софтвер – VisiCalc. Софверот во октомври 1979 започна да се продава и функционираше на Apple 2. Поради VisiCalc голем дел од компаниите за прв пат започнаа да гористат компјутери во своите канцеларии.

„VisiCalc е заслужен за успехот на Apple повеќе од било што друго…
Ако VisiCalc беше креиран за било кој друг компјутер, денес вие ќе интервјуиравте некој друг.“, рече Стив Џобс, фалејќи ја работата на г. Бриклин.

На TEDx г. Бриклин зборува за искуството и за патот од средношколец до креатор на дигитален spreadsheet.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии