TED: Како да се елиминира загадувањето до 2050 година

Ако сакаме да ги спречиме климатските промени веднаш мора да започнеме со преземање сериозни мерки. До 2030 година загадувањето од јаглеродни емисии треба да се намали за 50%.

За ова да се оствари, секоја година загадувањето треба да се намали за 10%, а досега ниту една година нема забележано намалување на јаглеродните емисии.

Загадувањето доаѓа од најголемите држави, и тоа од четири сектори: електричната мрежа, транспорт, станбен простор, и индустрија. Решението е сложено, и потребна е глобална акција. Намалувањето на загадувањето во овие четири сектори не е едноставно, ниту лесно. Сепак благодарение на напредокот на ветрогенераторите и фотонапонските панели решението е сега е поостварливо од било кога.

Она што досега е развиено за жал не е доволно. Потребен е и понатамошен напредок и развој на овие технологии, најмногу потребен е развојот кај батериите.

Што се треба да се направи да се постигнат целите може да погледнете во TED разговорот на Џон Доер и Хал Харви.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии