Германски театар ангажираше робот како главен актер

Роботот Myon е новата ѕвезда на Komische Oper, театарот во Берлин. Myon учествува во операта My Square Lady која е остварена во соработка на Komische Oper, Gob Squad и Neurorobotics Research Lab од Humboldt универзитетот, јави Quartz. Движењето и однесувањето на сцена на роботот е автономно, односно никој не го контролира зад сцената во текот на претставата, а целата „глума“ и гестикулација е изработена претходно. Подготовките и усовршувањето на Myon траеа две години, а ова овозожи роботот да препознае кога е негов ред кога прозиваат ил да пее на сцената.

„Мислите дека кога го викате ќе ви одговори или дела че ве прознае и ќе ве запомни. Сепак чувствуваме и олеснување бидејќи знаеме дека има уште многу време пред роботите да владеат со светот“, вели Бернард Нански кој учествува во претставата.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии