Taтко си ја гушна ќерката благодарение на протетички раце кои се контролираат со iPhone апликација

Пет години откако ги изгуби и двете раце во несреќа, Џејсон Когер сега може да си ја гушне ќерка си благодарение на протетечките раце кои ги контролира со iPhone апликација. i-Limb, дизајнирани од британската Touch Bionics, содржат мотори на сите пет прсти за да овозможат 24 разновидни движења и зафати. Некои од тие зафати за повеќето од нас се нешто сосема вообичаено, пример подигање на пенкало со три прсти, но за г. Когер таков зафат претставува предизвик. Дланките и прстите се прекриени со слој кој наликува на кожата за да се клика на iPhone апликацијата.

„Имам можност да направат повеќе нешта што сакам да ги направам. Многу работи ги земаме здраво за готово во животот, и е навистина интересно да видиш дека можеш да правиш мали работи наместо да ги прашуваш другите да ги направат за тебе.“, вели г. Когер за CNN.

[youtube]bCyaaga8MqA[/youtube]

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии