Дали ви требаат аудио фајлови или звучни ефекти? Една од најдобрите локации за ова е архивата на BBC, а отворањето на фајловите за преземање кое се случи на средина на 2018 е еден од најдобрите настани минатата година. BBC во текот на своето 90 годишно емитување има над 16 000 снимки кои се достапни за […]

Прочитај повеќе

Доколку сте аудиофил и вљубеник во добро озвучување, тогаш препорачуваме да ја прочитате темата на ИТ форум – АМПЛИФИКАЦИЈА – Предзасилувачи и засилувачи на снага започната од членот FLEGMA во саботата. Во темата, членот FLEGMA детално и со технички карактеристики ги објаснува процесите на амплификација, разликата помеѓу балансирани и небалансирани претпојачала и важните течнички особини кои овие уреди треба […]

Прочитај повеќе

Еден најпопуларните производители на слушалки NEC работи на технологија за утврдување на идентитетот преку слушалките. Начинот на кој технологијата ќе функционира е пуштање на звук и ослушување како резонира звукот во увото. Ова е биометриски податок кој може да се користи како алтернатива на отпечаток на прст или скенер на очи, вели BBC. За потребите […]

Прочитај повеќе

(Oва е гостински пост од Андреј Шевченко, кој работи како маркетинг експерт во софтверска компанија во Варшава, и е во потрага по совршените слушалки) Колку често користите слушалки во уво за слушање музика? За многумина квалитетот на слушалки не е важен, бидејќи ги користат само за разговори. Истите доаѓаат во пакет со паметните телефони, па […]

Прочитај повеќе

Лабораторијата за развој на технологии на BBC објави експериментална аудио снимка од Божиќни песни од Кралскиот колеџ од Кембриџ од 2007-ма година која сега е достапна во сараунд звук. Сараунд звукот во кината се основа на централен звучник, велат инженерите од BBC кои го избегнале тој проблем и го приспособиле звукот за слушање на радио. […]

Прочитај повеќе

YouTube полека но сигурно го преставува новиот видео плеер, кој му одговара одлично на неодамнешниoт ре-дизајн на сервисот.

Прочитај повеќе