Dying Light успеа да ја надгради забавната формула која беше воведена со Dead Island серијалот и да се постави како една од најомилените игри со зомби чудовишта. По контроверзната сезонска пропусница која, не само што ја зголеми цената во одреден период, туку и одби да ги обедини сите додатоци во неа, авторите сметаат дека има […]

Прочитај повеќе

Четвртиот продолжеток на играта која не сака ништо повеќе отколку да ви дозволи да се облечете во фустан и да најдете креативни начини за убивање орда од зомби другарчиња конечно излезе за Steam. Dead Rising 4 всушност излезе уште во декември, 2016 година, но поради договорот за временска ексклузива, насловот беше овозможен за продажба и […]

Прочитај повеќе

Играта која вечно е во развој, 7 Days to Die од неодамна доби огромно надополнување во гејмплејот. За неупатените, 7 Days to Die е игра во која, сами или со друштво, истражувате, создавате, поправате и градите најразлични работи за да ги преживеете неуморните напади на орда од зомби чудовишта. Низ долгиот креативен процес, авторите покажаа […]

Прочитај повеќе

Продавницата на Apple е преполна со апликации кои не се интересни за корисниците и не се симнуваат. Аналитичарите на Adeven им го дадоа името „зомби“ на ваквите апликации, пренесува BBC. Во моментов има околу 900.000 апликации на App Store, од кои Adeven вели дека 579.001 се „зомбија“, односно апликации кои не се појавуваат на листите […]

Прочитај повеќе

Amazon започна да нуди производи за заштита од зомби апокалипса, јавува The Next Web.  Одделот за „Заштита од зомби“ нуди се што ви е потребно за заштита од епидемија на зомби. Од „заштита за мозокот“ (заштитни шлемови) па до заштитни елеци. Покрај ова во артиклите на одделот спаѓаат и воки-токи, јажиња, кабли и се разбира, […]

Прочитај повеќе

Ова е првиот наслов на кој помислив кога прочитав дека од 1 јануари 2012 делата на Џејмс Џојс влегуваат во јавниот домен во ЕУ. За оние кои не знаат Џојс се смета за „родоначелник и втемелувач на модерниот прозен и експериментален пристап“ [според Википедија на Македонски]. Насловот не е случаен. Една исто така голема авторка […]

Прочитај повеќе

Digital Crimes Unit на Microsoft во соработка со полицијата ја срушија најголемата спам мрежа во светот Rustok. За големината на спам мрежата говори и статистиката дека 89-90% од сите имејл пораки пратени во светот се всушност спам пораки.

Прочитај повеќе

Ботнети се мрежи од компјутери кои се земени како “заложници” од страна на злонамерен софтвер кој ги контролира и најчесто испраќа СПАМ или други активности и е целосно контролиран од страна на напаѓачот. Овие мрежи несомнено растат во број и моќ. Ботнетите се далечински контролирани од самите создавачи на злонамерниот код или пак од други сајбер криминалци кои можат да пристапат до нив.
 
Ботнети првично беа создадени со цел да испраќаат СПАМ. Тие беа навистина корисни за спамерите бидејќи ги сокриваа вистинската локација и идентитет на спамерот, создавајќи дополнителни тешкотии за анти-СПАМ софтверите. Корисноста на ботнет мрежите подоцна се прошири и за DoS напади, собирање на приватни информации преку снимање на внесени карактери преку тастатура (keyloggers) и други.

Прочитај повеќе