Wikipedia e една од најдрагоцените веб дестинации и ризница од непресушно знаење. Но, како и сите други работи, не е без мани. Everipedia е дигитална енциклопедија која не е тука да ја замени Wikipedia, но лесно може да понуди освежителна разонода со значително помодерниот дизајн и малку поразличен начин на функционирање. Everipedia се темели на принципот […]

Прочитај повеќе

На кратко, Knappily е апликација која се заснова на 5W1H принципот, односно What, Why, When, Where, Who и How, а целта е да ве опсипе со информации на апсолутно каква било тема и да понуди одговори на сите горе-наведени прашални зборчиња. Па така, денеска случајно наидовме на текст кој го обработува гледиштето дека загадувањето на […]

Прочитај повеќе

Норвешката телекомуникациска компанија Telenor и Wikipedia склучија партнерство со кое операторот ќе овозможи бесплатен пристап до онлајн енциклопедијата во Азија и Јужноисточна Европа. Околу 135 милиони корисници ќе можат бесплатно да ја отвараат Wikipedia преку мобилните уреди. Oнлајн енциклопедијата претходно оствари слично партнерство и со друг мобилен оператор Orange за да обезбеди бeсплатен пристап до […]

Прочитај повеќе

Како низ светот, така и во Скопје се прослави 10-тиот роденден на онлајн енциклопедијата Wikipedia која има над 17 милион текстови на 270 јазици. Википедија на македонски пак има 43.000 текстови по само 5 години постоење, што може да се каже дека е огромен успех земајќи в обзир дека се работи на мала група волонтери кои допринесоа кон слободно ширење на знаењето.

Прочитај повеќе

Онлајн енциклопедијата Wikipedia на 15 јануари 2011 година ќе прослави 10 години постоење и „споделување слободно знаење“. Ќе има журки во Скопје, ширум светот и на Веб, за да се прослави овој јубилеј на онлајн енциклопедијата која Џими Велс ја стартуваше во 2001 година.

Прочитај повеќе

Сето знаење може да се пресмета. Oва е размислувањето на Стивен Фолфрам, основач на Wolfram|Alpha и Matematica, кој во својата презентација на TED конференцијата објаснува дека за да се дојде до човечкото знаење и информација мора да се пресметува (computе), односно знаењето треба да може да се пребарува и користи.

Прочитај повеќе