Над милион Google профили се заразени со нов малициозен софтвер наречен Googlian, а бројката секој ден расте за околу нови 13.000 уреди. Малициозниот софтвер може да ги украде податоците на корисникот од речиси сите услуги на Google. Google Play, Gmail, Google Photos, Google Docs, G Suite, Google Drive се само дел од алатките кои се […]

Прочитај повеќе

Според истражувачите од компанијата Check Point, еден вид ransomware, познат под името Locky, злоупотребува одредени неправилности кои се пројавуваат во начинот на кој друштвените мрежи како Facebook и LinkedIn управуваат со фотографиите. Ransomware е сериозна закана за секој интернет корисник, во моментов јавниот превоз во Сан Франциско е под опсада на ransomware. Ваквиот вид штеточина го […]

Прочитај повеќе

За разлика од Google Play, App Store генерално важи за побезбедно место. Сепак неколку недели пред популарниот ден за шопинг во Америка, „Црн петок“, продавницата на Apple за мобилни апликации е полна со лажни апликации. Тоа што е заедничко за голем дел од нив е што се маскираат како апликации на легитимни продавници. Дали тоа […]

Прочитај повеќе

InstaAgent, популарна апликација за анализирање на Instagram профили, повеќе не може да го пронајдете во AppStore. Apple ја отстрани апликација која имаше околу 500.000 корисници, откако германски девелопер посочи дека таа всушност е malware кој собира кориснички имиња и лозинки од корисниците, јави AppleInsider. I would say "Who Viewed Your Profile – InstaAgent" is the […]

Прочитај повеќе

Над 650.000 кинески мобилни уреди, од кои најголем дел паметни телефони, се злоупотребени во хакерски DDоS напад со кој беше преплавен неименуван веб сајт. Бројот на уреди од кои се испраќаа „барања“ до сервисот овозможи 4,5 милијарди барања за само еден ден, велат безбедносните експерти Cloudflare. Софтверот кој е искористен за нападите е изработен во […]

Прочитај повеќе

Сериски хакер и истражувач за безбедност, Џон Оберхејд, вели дека Android 4.1 или попознaт како Jelly Bean е првата верзија на оперативниот систем кој го развива Google што има правилно вметната заштита позната како ASLR (Address Space Layout Randomization). ASLR по случаен избор ги распоредува мемориските локации за библиотеката, стек меморијата и другите податочни структури […]

Прочитај повеќе

Вирусот кој за еден месец зарази околу 10.000 компјутери не се појави на 1 Април како што очекуваа безбедносните експерти кои претходно открија код дека на тој датум вирусот ќе се надогради сам и повторно ќе нападне. Измина 1 Април и Conficker не се појави. Сé до овој викенд кога вирусот зарази 700 компјутери на кампусот на Универзитетот на Јута, САД вклучувајќи ги и тие на трите универзитетски болници.

Прочитај повеќе