Уште 50 нови животни можат да се вдомат во вашиот дом. Некои слатки, некои вознемирувачки, но на сите можете да им го најдете местото така што ќе го пребарате животното во Google Chrome апликацијата од вашиот телефон и ќе ја допрете опцијата view in 3D. Во случај ова да го читате од вашиот телефон, следнава […]

Прочитај повеќе

Wildlife Insights е релативно нов проект на Google. Во соработка со седум конзерваториски организации, целта е значително да се забрза процесот на анализирање податоци. Како резултат, истражувачите на дивиот свет можат благовремено да се запознаени со реалната ситуација и правилно да изнајдат соодветни мерки и решенија. Низ целиот свет се поставуваат сензори и камери кои […]

Прочитај повеќе

(Овој текст е поддржан од Vip, како дел од кампањата “#Заедно е подобро.”) Идејата зад проектот „Зоо Скопје“ е на креативен начин да го привлече вниманието на посетителите на Зоолошката градина да научат повеќе за животните кои се пред нив. Реализиран #заедно од невладината организација Споделено Знаење и Зоолошката градина Скопје, проектот користи QR код […]

Прочитај повеќе

Little Jimmy Animal World е нова детска игра од македонските креативни агенции Futura и Synapse. Апликацијата е наменета за најмладите корисници под 5 години и има едноставна цел – да ги едуцира децата за животинскиот свет. Animal World користи интересни илустрации, звуци и зборови да ги запознае децата со животните, и да ги научи да […]

Прочитај повеќе

Од следниот месец започнува евиденцијата за поодговорно сопственишто, најави Агенцијата за храна и ветеринарство. На домашните миленици ќе им бидат имплементирани трајни чипови по цена од 800 денари за евиденција. Чиповите ќе содржат информации за вакцините кои ги примило животното и податоци за сопственикот. Казната за неевидентирано животно е од 80 евра за физички до […]

Прочитај повеќе

Истражувачите од Critical Media Lаb при Ватерлу универзитетот користејќи RFID технологија ги поврзаа кравите на фармерот Крис Ванденберг со Twitter. Секоја oд дванаесте крави ги твита своите активности објавувајќи претходно подготвени пораки.

Прочитај повеќе