Дека на жените не им е сјајно онлајн сведочи и најновото истражување на Amnesty International. Според оваа организација за човекови права, само минатата година биле пратени над 1.1 милиони твитови со навредливи содржини упатени кон жените. Таквото нешто се сведува на по две навреди секоја минута. За да ги добијат овие статистички податоци, организацијата користела […]

Прочитај повеќе

За време на осми март решивме да направиме листа од осум женски протагонисти кои ја освоија гејмерската популација во 2017 година. И додека припадниците на женскиот пол го користат викендов за патување, пополнете ја празнината од нивното отсуство така што и вие ќе заминете на (дигитално) патување со некоја од следниве дами. Сара Рајдер, од […]

Прочитај повеќе

Girls in Tech Macedonia е нова локална организација, дел од глобална мрежа, која сака да мотивира повеќе девојки и жени да се вклучат во ИТ индустријата. Се повеќе жени играат клучни улоги во големи ИТ гиганти и мали стартапи, иако до успех мора да стигнат со поголем напор бидејќи се во индустрија каде традиционално доминираат […]

Прочитај повеќе

Дали знаевте дека само 7 отсто од кандидатите за градоначалници се жени? А дека 3/4 од жените се плашат да се движат сами на места каде што има малку луѓе? За да се подигне свеста за дискриминација на жените во сите области во Македонија, невладината организација Реактор по повод меѓународниот ден на жените, 8-ми март, […]

Прочитај повеќе

Над 40 отсто од германските гејмери кои играат онлајн игри се девојки, а над 33 отсто од гејмерите на онлајн игри се девојки и жени над 18 години. Затоа и се поголем број на студија за видео игри се почесто вработуваат жени дизајнери со цел да го откријат што е тоа што ги привлекува девојките. […]

Прочитај повеќе

Во обид да ја задоволиме женската ИТ популација на темата мобилни апликации, овој пост го посветувам токму на корисните апликации кои би и се нашле на секоја девојка, жена, мајка. Секако, и овојпат апликациите се бесплатни. My Days Како прва апликација, која никако не може да биде прогласена за унисекс апликација, а за среќа ја […]

Прочитај повеќе

Oрганизација која цели кон зголемување на бројот на жени основачи на ИТ стартапи,Woman 2.0, неодамна објави инфографик во кој се прикажува дека е зголемен бројот на жени основачи во последните три години. Овие податоци се добиени од анкета спроведена кај публиката на Woman 2.0. Истата анкета е спроведена и во 2008 година, кога 75 отсто […]

Прочитај повеќе

Интернетот е поголем од било кога. Експанзијата на нови сервиси, експоненцијалниот раст на нови корисници, веб компании кои растат со неверојатна брзина. Можеби е изненадувачки фактот кој следи, но бројките покажуваат дека за ова виновни се – жените.

Прочитај повеќе

Рекламните агенции се уште го користат стариот начин на делење по демографски разлики, кој всушност не функционира во денешно време, вели истражувачот за медиуми, Џоан Блејкли во својот говор на TED Women каде зборува за „крајот на половната разлика”, за интересот, не полот, како новите демографски разлики, и за тоа дека жените доминираат со социјалните медиуми.

Прочитај повеќе