Ако не ви се исполнил детскиот сон да бидете пилот, тогаш треба да се потрудите да научите некој програмски јазик бидејќи овие две професии се најплатените во Македонија. Според последниот извештај од Државниот завод за статистика, просечната плата на пилотите е околу 68.000 денари, додека програмерите земаат просечна нето плата од 50.000 денари. Следат банкарите […]

Прочитај повеќе

Платите во ИТ секторот во Македонија можеби се едни од повисоките плати, пред се поради побарувачката на талентот во индустрија која брзо се развива. Но во споредба со светските стандарди тие плати се далеку од средината, а врвот е скоро недостижен. Во истражувањето на MyHiringClub направено со над 9.000 компании од 40 земји, кое го […]

Прочитај повеќе

Околу 62 отсто од македонските граѓани користат интернет, ни открива Заводот за статистика во својот нов извештај „Македонија во бројки 2012“. Во извештајот се излистани куп интересни статистики, од број на население, просечна плата, вработување, социјални случаеви до број на добиток по видови и туризам. Но, од купот бројки, тоа што најмногу не интересира нас […]

Прочитај повеќе

Според официјалнитo истражување за навиките и состојбата на ИТ од 2011-та година на српскиот Државен завод за статистика (.pdf), се открива дека 91,8 отсто од младите интернет корисници од 16 до 24 години возраст имаат профил на друштвените мрежи Facebook и Twitter. Вкупно, од 2,4 милиони интернет корисници од сите возрасти, 62 отсто имаат профил […]

Прочитај повеќе

Се појави нов извештај од GfK, компанија која врши истражувања на пазарот, со статистика за користењето на интернетот во Македонија. Извештајот е сличен со недамнешниот извештај на Заводот за статистика и покажува дека 52 отсто од македонците користат интернет, што спореден со 2008 година е раст од 2 отсто.

Прочитај повеќе