Светската здравствена организација на почетокот на годината најави дека на листата зависности ќе го додаде и гејмингот. Сега ова е и официјлизирано и на листата на Светската здравствена организација за прв пат се појави и зависноста од гејминг. Она што треба да се забележи е дека станува збор за класифицирање на прекумерното играње како зависност. […]

Прочитај повеќе

Светската здравствена организација ја класифицираше гејминг зависноста како здравствено пореметување. Официјално, зависноста од видеоигри ќе биде вклучена во 11-та меѓународна класификација на болести, пренесува BBC. Сепак, за да бидете квалификуван како гејминг зависник, потребно е многу повеќе од секојдневно играње. Или според зборовите на СЗО: „играње кое има предност пред сите останати животни интереси“. Дополнително, […]

Прочитај повеќе