Имање солидно безбедносно решение во форма на антивирус е задолжително, особено кога ќе се земе во предвид крајната тврдоглавост на вирусите. Но, имање само антивирус понекогаш не е доволно и одреден malware може да се провлече и вдоми во вашиот компјутер. Поради тоа, се препорачува наметнување втора линија на одбрана, а најновата верзија на Malware […]

Прочитај повеќе

Во секој компјутер, една програма е задолжителна. Добро антивирусно решение е главната безбедносна порта која ве штити од сите оние кои сакаат да ја загрозат стабилноста на вашиот систем. Многу сопствениците на Windows 10 се задоволни од потенцијалите на Windows Defender, но многумина не сакаат да ја препуштат судбината на нивната безбедност во рацете на […]

Прочитај повеќе

Најпознатите антивируси обично вршат одлична работа за заштита од вируси и сомнителни активности додека сте на интернет. Многу компании ќе пробаат да ве уверат дека за дополнителна заштита од тврдоглави штеточини, потребно е да инсталирате некоја од нивните бесплатни алатки кои работат паралелно со анти-вирусното решение, што, до некаде, е точно. Во случај да се […]

Прочитај повеќе

Mastercard во Јужнa Африка претстави платежна картичка со читач на отпечатоци како заштита. Отпечатокот е замена за пинот и функционира слично како и на паметните телефони, за потврда на трансакцијата, јави BBC. Иако отпечатоците од прсти не се потполно безбедни и може да се надмине и оваа заштита, сепак се многу побезбедни од моменталната технологија. […]

Прочитај повеќе

Грешка во OpenSSL, популарен слободен софтвер за SSL/TLS протоколи, овозможи експлоатација на меморијата на било кој сервер кој го има имплементирано софтверот. Дека работата е навистина сериозна се наведува проценката дека два од секои три сервери на веб работат со OpenSSL. Практично, HeartBleed им овозможува на напаѓачите директен пристап до податоците складирани во меморијата на […]

Прочитај повеќе

Откако во минатите неколку години Dropbox неколкупати беше жртва на хакерски напади, за да ги спречи ваквите случаи во иднина, сега веб складиштето воведува „двојна верификација“. Тоа значи дека ќе ви бидат потребни два докази за да пристапите до вашата сметка. Првиот е вашата лозинка, а вториот е кодот што ќе биде испратен до вашиот мобилен […]

Прочитај повеќе

Секој нов корисник се соочува со оваа дилема. Постарите корисници пак, како што им се зголемува бројот на следачи се соочуваат со проблеми како ботови кои ги собираат нивните информации, и почнуваат да се навраќаат на почетокот.

Прочитај повеќе

Застрашувачки. Порнографија. Сајбер малтретирање. Кражба на лични податоци… ова се популарните теми денес, 08 февруари 2011, на светскиот Ден за детската интернет безбедност.

Прочитај повеќе

GadgedTrack е софтвер за пронаоѓање на вашите изгубени мобилни телефони, лаптопи или таблети, па дури и USB уреди. Апликацијата која доби награда како најдобра апликација за сигурност на Mobile Star Awards 2010, нуди многу предности за заштита.

Прочитај повеќе

Microsoft најави дека новиот Internet Explorer 9 ќе има заштита против следење на корисничката активност на веб сајтовите. Заштитата, која ќе се појави со новиот IE9, ќе им овозможи на корисниците да одлучат кои сајтови и сервиси da пристапат до нивните информации.

Прочитај повеќе

Европската комисија предлага осовремување на правилата за заштита на личните податоци кои се дефинирани во 1995 година кога Google се уште беше во гаража, и да воведе правила кои ќе го лимитира собирањето податоци и креирање можност за граѓаните „да бидат заборавени“ по користење на веб сервисите.

Прочитај повеќе

WEP, WPA или WPA2… кои од трите опции за енкриптирање на лозинката на везжичната мрежа е најсигурна, и споделете мислења?

Прочитај повеќе