Надополнето: 25 јули @ 12:10 часот, 2019 Во меѓувреме, VideoLAN реши да ги засука ракавите и да ја искорити сета ограничувачка моќ на Твитер за да објасни дека нивниот плеер не е во ранлива состојба како што пренесуваат медиумите. „За безбедносниот проблем“ за VLC: VLC не е во ранлива состојба, проблемот се однесува на libebml, […]

Прочитај повеќе

Diablo 3 е една од ретките игри која константно се надополнува со нови содржини, настани и исправки. Најновата закрпа ја носи кодната бројка 2.5.0 и во нејзината внатрешност крие огромни подобрувања и промени. Она што повеќето со душа чекаа е воведувањето на Armory системот и новите можности за складирање материјали. Armory ви дозволува да сочувате […]

Прочитај повеќе

Новиот Internet Explorer можеби е подобар од претходниците, но како по правило речиси сите доаѓаат со безбедносни пропуст. За жал и Internet Explorer 10 не е исклучок од правилото, но овој пат пропустот е подзаборавен од претходните верзии. Microsoft разгледува безбедносен пропуст кој се повторува од IE 6, први го забелeжал Spider.io, а сериозно ја […]

Прочитај повеќе

По контроверзното откритие дека iOS уредите складираат огромни количества информации за корисничката локација, соберени преку мобилните репетитори и Wi-Fi мрежите, Apple објави закрпа за сите iOS уреди.

Прочитај повеќе

Google тргна над 50 злонамерни апликации од Android пазарот, но проблемот остана бидејќи тие апликации беа симнати над 260.000 пати.

Прочитај повеќе


Секоја веб базирана апликација би требало да се тестира од грешки и багови (QA – http://en.wikipedia.org/wiki/Quality_assurance) уште кога е во својата развојна фаза. Дури и откако ќе излезе финалниот продукт, после додавањето на модули и нови ажурирања и додавање на нови функционалности, апликацијата, доколку производителот ја смета за сериозна и доколку се грижи за безбедноста на истата како и за безбедноста на своите клиенти кои ја користат, би требало да извршува периодична безбедносна проценка или пенетрациско тестирање (пентест) и зацврстување на веб апликацијата.

Прочитај повеќе

Денеска, Zero Science Lab во соработка со MantisBT Group објави безбедносни предупредувања и закрпи за популарниот систем за следење на грешки или багови MantisBT (отворен код). Се работи за неколку сериозни ранливости со чија помош, напаѓачот може да дојде до осетливи информации на заразениот систем со пропатување на директориуми или пак да извршува HTML код во корисничкиот прелистувач со помош на XSS напад.

Прочитај повеќе

Аdobe предупредува за критички грешки во Flash Player, Adobe Reader и Acrobat софтвер, грешки преку кои хакерите можат да превземат контрола врз таргетираниот систем. Тоа што е проблематично е што тoj софтвер го има на повеќето компјутери, или според Adobе на 95% од компјутерите ширум светот.

Прочитај повеќе