Секоја година има се повеќе и повеќе барања за следење на комуникацијата во Македонија, открива нова студија „Надзор на следењето на комуникации во Македонија: Правејќи го невозможното возможно“ на истражувачкиот центар Analytica, направенa од Андреја Богдановски и Магдалена Лембовска, која е гостин на престојната работилница Surveillance 101. Според податоците од Основниот суд Скопје 1, добиени […]

Прочитај повеќе

Македонските оператори демантираат дека се вмешани во нелегално прислушување на граѓаните, и велат дека го следат законот кој им налага да им дадат пристап до податоците на властите. Операторите беа обвинети од лидерот на СДСМ, Зоран Заев, кој со својата #бомба откри дека властите нелегално прислушуваат граѓани, вклучувајќи сопартијци, опозициски политичари и новинари. Во своето […]

Прочитај повеќе

<надополнето 15.12.10> Уставниот суд ги одби промените на Законот за електронски комуникации, односно ги поништи петте одредби кои и даваа моќ на полицијата да прислушува без судски налог. Одбиени се петте измени на член 4 (точки 47 и 48), член 112 (ставовите 7 и 8), член 114 (ставовите 7, 8 и 9), член 115 и […]

Прочитај повеќе

Пазете се ве прислушуваат! Или можеби не, како би знаеле дали ви ги некој следи вашите комуникации или дигатално собира информации за вас? Кого ќе прашате и кому ќе му се обратите? Ова е една од неколкуте интересни поенти искажани на дискусијата за „Приватност во Македонија“ организирана од фондацијата Метаморфозис пред се за отварање дебата за измените на Законот за електронски комуникации.

Прочитај повеќе