Секојпат кога ќе ви притреба некоја слика, дали за вашиот веб сајт, блог, или слично, претпоставуваме дека обично одите преку пребарувачкиот енџин Google Images. Нема ништо лошо во тоа, но некои од фотографиите кои ги преземате на овој начин можат да подлежат на одредени (авторски) права и ограничувања. Unsplash е веб сајт кој ви нуди […]

Прочитај повеќе

Што е Digital Storytelling? Digital Storytelling е напор да се раскаже приказна со дигитални помагала. Како модерна верзија, Digital Storytelling е следниот еволутивен чекор на класичното раскажување приказна. Поентата на дигиталното раскажување приказни не е да се раскаже изолирана приказна, туку да се споделат и поврзат искуства и перспективи на одредена група луѓе со целата […]

Прочитај повеќе

Ова е гостински текст на адвокатот Дејан Алексов, од Адвокатската канцеларија Алексов, кој е дел од IT.mk серијалот “Legal Tech – Еволуција на имплементирање право со помош на технологија”. #LegalHackers е движење кое на едно место обединува адвокати, креатори на политики, програмери, инженери, академици итн, кои истражуваат и развиваат решенија за некои од најактуелните појави кои се наоѓаат на […]

Прочитај повеќе

(Disclaimer: Иако сум дел од асоцијацијата, ова е мој личен став) Идејата е едноставна. Во Македонија имаме стартап заедница во неколку градови, имаме успешни приказни и искусни ментори; има добри акцелератори и иновативни претприемачи. Но, тоа што фали е меѓусебната соработка, што е можеби причина на поларизираното општество. Сепак, кога зборуваме за бизнис иновации и […]

Прочитај повеќе

(Ова е гостински пост на Емир Слезовиќ, ко-организатор на Funky CoWorking Friday, настан кој ја промовира coworking културата во Македонија. Постот е првично објавен на Medium, и реобјавен со негова дозвола) Мојот интерес за coworking и градење на заедница на професионалци ме натера да бидам дел од rebuilding camp во Сенде. Сенде е рурален coworking […]

Прочитај повеќе

(Ова е гостински пост на Емир Слезовиќ, ко-организатор на Funky CoWorking Friday, настан кој ја промовира coworking културата во Македонија. Постот е првично објавен на Medium, и реобјавен со негова дозвола) Често се збори за важноста на вмрежувањето и запознавањето на луѓе. Воспоставување контакти со луѓе и размена на бизнис картички со надеж за идна […]

Прочитај повеќе

Социjaлната мрежа Google+ (да, сè уште постои) доживува прoмени. Google ги искористи двете најпопопуларните функционалности, Communities и Collections, кои ги препакува како „нов Google+“. Промените ја фокусираат социјалната мрежа на интересите на корисниците и на заедниците во кои учествуваат. Communities секој ден добиваат 1,2 милиони нови членови, а Collections има 40.000 различни интереси од ТВ […]

Прочитај повеќе

Македонскиот член на 9gag.com, Горјан, испрати писмо до сајтот во вид на стрипче со чудните меми фаци, во кое побара помош од заедницата да му помогне да победи на натпревар на Canon Macedonia. <Надополнето> 9gag.com го тргна постот до Горјаn: „Ooooops! The post you’re looking for has been removed by Chuck Norris“.</надополнето> Кога Горјан го […]

Прочитај повеќе

Заедницата на популарниот хумористичен сајт 9gag.com му објави спам војна на Nescafe бидејќи Nescafe дисквалификува видео од својот натпревар од корисник кој побара „лајкови“ од заедницата за да победи и да го израдува својот хендикепиран брат. Унгарскиот Nescafe на својата Facebook страница објави натпревар на кој ги повика корисниците во кратко видео да објаснат што […]

Прочитај повеќе

w00t! IT.com.mk ја освои наградата „najbolji web od Ex U” на хрватските VIDI Top 100 награди. Националните хрватски награди, кои се одржуваат веќе 12 години, се доделуваат на најдоброто од информатичката технологија. Ова е прва година во која е вклучена категоријата екс-Ју за веб проекти од поранешните југословенски земји.

Прочитај повеќе

Diaspora е друштвена мрежа која планира да му стане конкурент на Facebook така што ќе биде приватна мрежа контролирана од корисникот, и ќе биде мрежа со отворен код т.е секој ќе може да си направи своја верзија. Мрежата е дело на неколку студенти од САД кои ја најавија на пролет во моментите кога сите му рипнаа на Facebook поради нарушување на приватноста.

Прочитај повеќе

Преку 50% од околу 800.000 македонски корисници користат Mozilla Firefox, од нив над 100.000 користат локализиран Firefox, се спомна на денешнава средба на Mozilla заедниците од Балканот.

Прочитај повеќе