Steam корисниците би требало да бидат исклучително внимателни при прелистување на нивниот профил, објаснуваат од Steam странатa на reddit, кое исто така беше потврдено и од Steamdb. Според објаснувањата, посебно треба да се внимава при отворање на страниците со профили и целосно да се игнорираат сите сомнителни линкови. Преку користење на ново-откриениот баг преку Cross-site […]

Прочитај повеќе

Крис Путнам е познат по тоа што напиша компјутерски вирус со кој го хакна Facebook правејќи ги страните да изгледаат како Myspace профилите. Наместо да му се налутат и да реагираат, Facebook тогаш воспостави контакт со него и на крај го вработи како инженер. Подолу е дел од приказната раскажана од самиот Путнам на Quara сајтот за прашања и одговори.

Прочитај повеќе

Денеска, Zero Science Lab во соработка со MantisBT Group објави безбедносни предупредувања и закрпи за популарниот систем за следење на грешки или багови MantisBT (отворен код). Се работи за неколку сериозни ранливости со чија помош, напаѓачот може да дојде до осетливи информации на заразениот систем со пропатување на директориуми или пак да извршува HTML код во корисничкиот прелистувач со помош на XSS напад.

Прочитај повеќе

Google ќе им плати на хакерите доколку откријата ранливости на различни веб сервиси. Наградите ќе се движат од 500 до 3.133 долари зависно од ранливоста кои можат да бидат на Google.com, YouTube.com, Blogger.com или Orkut.com.

Прочитај повеќе

Тимот на Zen Ventures во соработка со Zero Science Lab, објави безбедносни закрпи за заштита на своите корисници. Најновата верзија, 1.3.9g, објавена на 29.09.2010 е подобрената верзија од 1.3.9f, во која имаше ранливости од типот XSS, SQLi и LFI/FD.

Прочитај повеќе

Во април направивме експеримент, проверка на безбедноста на неколку .gov и .edu.mk сајтови. Целта беше да информираме за безбедноста, да посочиме на ранливостите. Но, се чини ништо не е сменето.

Прочитај повеќе

IT.com.mk во соработка со Zero Science Lab направи експеримент за безбедноста на десетина .mk сајтови и откривме дека многу сајтови на значајни институции, како customs.gov.mk, sobranie.mk или ukim.edu.mk, имаат ранливост на XSS напад.

Прочитај повеќе