Apple најавува нов модел на своите најмоќни компјутери iMac Pro. Вообичаено спецификациите на овие уреди се луди, а тоа е случај и овој пат. Новите верзии на iMac Pro доаѓаат со 10 и 18 јадра. Со ова новиот модел ќе биде најмоќниот iMac Pro на пазарот, вели 9 to 5 mac. Дополнително, ненајавена варијанта за […]

Прочитај повеќе

Intel ги претстави новите Skylake-SP, Xeon процесори. Компанијата се надева дека перформансите се доволни за корисниците да заборават на новата Epyc платформа на AMD. Имињата на процесорите во серијата се имиња на метали. Достапни се: Bronze, Silver, Gold и Platinum. Xeon SP (SP e за скалабилна платформа), доаѓа со максимални 28 јадра и 56 тредови […]

Прочитај повеќе

Intel и официјално е новиот сопственик на Altera. Аквизицијата на конкурентот го чини најголемиот производител на чипови рекордни 16.7 милијарди долари. Altera е производител на програмабилни логички уреди и променливи комплекси дигитални електрични кола. Компанијaта ја има можеби најветувачката технологија кога се во прашање FPGA процесори (Field programmable gate arrays). Xeon процесорите на Intel кои […]

Прочитај повеќе