„Леле што направивме!!“, со пoбедничкиот крик на кошаркарот Влатко Илиевски, најдобриот македонски Counter-Strike тим ENTiTY го најави својот прв успех на овогодинешните World Cyber Games кои се одржуваат во Сеул, Јужна Кореја. Тимот за прв пат во своите натпреварувања на најпрестижното светско гејминг натпреварување успеа да ги помине групите и тоа како првопласирани. За да […]

Прочитај повеќе

<Надополнето со изјава од ENTiTY:> За Јован Каланоски – Kalan, капитенот на ENTiTY, организацијата на овогодишниве qWCG беше со „светски рамки, со финале на бина“.

Прочитај повеќе

<Надополнето со изјава од организаторот:> Подолу е изјава од Лазар Поп Трајков, еден од организаторите , кој ни одговори на претходно пратениот имејл за првиот Лан Фест 2011.
 
„Одзивот за предавањата беше реален т.е. некои се откажаа поради тоа што на луѓето не им се допаѓа таа тема или лошиот термин. Некои се одржаа со 10-20 луѓе, на некои имаше и по 130-140, така да не само што е реално туку и успешно за прв пат. Не разбирам зошто се гледа на неуспех на овој сегмент. Имаше странски презентери и експерти од познати брендови кои не секој ден можат да ги следат, како и локални експерти и презентери и сето тоа за 90 денари на ден или 300 за трите дена.“, вели Лазар додавајќи дека причитине за непосетеноста можеби е „скептичноста“ бидејќи е прв настан, можеби бидејќи саботата се учеше, заради изборите и партиското етикетирање и недоволен маркетинг од медиумите кои се занимаваа со политика.

Прочитај повеќе

Саем, предавања, WCG и дигитален фестивал, се во едно ќе биде спакувано на Лан Фест 2011 конференцијата, која се оддржува од петок, 20.05 до недела, 22.05, во салата Борис Трајковски во Скопје.

Прочитај повеќе

Потребно е да се смени начинот како ќе се презентираат новите ИКТ технологии, велат од Лан Фест конференцијата која е најавена за 20 до 22 мај 2011-та година во спортската сала Борис Трајковски. Конференцијата ќе опфати исложувања, предавања, натпревари и голем дигитален фестивал со можност на 500 LAN повржани корисници.

Прочитај повеќе

<Надополнето> Помина четврток и 22 часот. WCG натпреварите започнаа, а нашава игра заврши. Доколку постирате одговор, за жал, нема да се важи. Ви посакуваме добар погодок и се читаме на крај кога ќе биде прогласен победникот. Во меѓувреме следете ги ENTiTY која го победија својот прв натпревар.</надополнување>

Прочитај повеќе

По завршувањето на квалификации за World Cyber Games во Македонија, дојде време и за самото финале кое оваа година се одржува во Лос Анџелес, САД. Официјален почеток на турнирот е во четврток а ќе заврши во недела. WCG има натпреварувања во компјутерски игри (шест официјални и три промотивни), игри за Xbox (три) и мобилни игри (една).

Прочитај повеќе

Колење, брутално насилство, крв, терористи… болест? Ова се неколкуте објаснувања на весникот Време за тоа што се случуваше на плоштадот Македонија во Скопје изминатиов викенд. Ќе помислите дека се водеше војна, но всушност се одржаа националните квалификации за World Cyber Games, односно натпреварувања во Counter Strike.

Прочитај повеќе

Во тек e финалето на националните квалификации за WCG кој годинава ќе се одржи во Лос Анѓелес САД од 30ти Септември до 3ти Октомври. Квалификациите се одржуваат на 21ви и 22ри aвгуст на плоштадот Македонија, а се организирани од Македонската Е-Спорт Федерација, во партнерство на Македонски Телеком и Агенција за млади и спорт.

Прочитај повеќе

Во тек се националните квалификации за WCG кој годинава ќе се одржи во Лос Анѓелес САД од 30ти Септември до 3ти Октомври. Квалификациите се одржуваат на 21ви и 22ри aвгуст на плоштадот Македонија, а се организирани од Македонската Е-Спорт Федерација, во партнерство на Македонски Телеком и Агенција за млади и спорт.

Прочитај повеќе

Како и секоја година досега, и оваа на 21ви и 22ри aвгуст на плоштадот Македонија ќе се одржат националните квалификации за WCG кој годинава ќе се одржи во Лос Анѓелес САД од 30ти Септември до 3ти Октомври. Организатор на Македонските квалификации за WCG е Македонската Е-Спорт Федерација, во партнерство на Македонски Телеком и Агенција за Млади и Спорт.

Прочитај повеќе

Македонската Е-Спорт Федерација е овогодинашниот организатор на квалификациите за Counter-Strike 1.6 за WCG (World Cyber Games) кои ќе се одржат на Градскиот Плоштад во Скопје на 24-ти и 25-ти октомври. Победникот на квалификациите оди на големото финале на WCG кое годинава ќе се одржи во Ченгду, Кина и ќе трае од 11-ти до 15-ти ноември.

Прочитај повеќе