Основачот на Microsoft, Бил Гејтс, и поранешниот претседателот на САД, Бил Клинтон, во интервју за Wired велат дека според нивните искуства напредокот и предностите кои доаѓаат со новата технологија се бесценети, но истовремено прашуваат дали технологијата треба да биде поважна од образованието и вакцините? Услугите кои ги нуди интернет не се елементарни како храната, образованието […]

Прочитај повеќе

Интернет-неутралноста е во опасност. Постои реална можност да се донесе преседан со кој корисниците, веб страни и апликациите ќе можат да бидат третирани различно на различни делови од мрежата, односно дел од нив може да бидат со поголем приоритет на сметка на другите корисници, опоменува Wired. Главен противник на неутралноста се гигантите провајдери на интернет […]

Прочитај повеќе

Wired и iFixit расклопија GPS уред за следење на автомобилите кој му припаѓа на Федерално биро за истраги (FBI) и кој е посебно направено за службите. Моментално во САД FBI бара дозвола од американскиот Уставен суд да ги користи овие уреди без потреба од налог да може да ги следи луѓето. Расклопениот GPS уред e oткриен под автомобилот на еколошки активист која го има уредот уште од 2005-та кога, најверојатно и сега, FBI ја следеле бидејќи е „анархист“.

Прочитај повеќе

Можеби делува дека гневните птици за многу кратко време завледеаа со светот на мобилните игри, но всушност за„успехот преку ноќ“ требаше „само“ 8 години кога паметните телефони не беа појавени.

Прочитај повеќе

Во последниве неколку години, една од најголемите промени во дигиталниот свет е префрлувањето на широко-отворениот Веб во полузатворените платформи што го користат Интернетот за пренос, но не и прелистувачот за прикажување, пишува уредникот на Wired магазинот, Крис Андерсон, во својот текст „Вебот е мртов. Да живее интернетот!

Прочитај повеќе

Не можев да одолеам да го видам Froyo на iPhone. И погодете што? Мојот iPhone 3G доби Froyo!, пишува хакерот _jiga на својот iFroyo блог. Со Andorid 2.2 на iPhone може да се вртат повици и да се праќаат СМС пораки, но не подржува Wi-Fi и се загрева многу за само неколку минути.

Прочитај повеќе

 
Во печатеното издание на Enterteinment Wealky на 18 септември ќе се појави видео реклама на CBS и Pepsi Max. „Ова реклама наречена „првата VIP (видео во принт) промоција“ работи како оние аудио честички. Кога ќе ја отворите страната, се појавува мал екран вметнат меѓу страните“ пишува Wired.

Прочитај повеќе