Вирусот кој за еден месец зарази околу 10.000 компјутери не се појави на 1 Април како што очекуваа безбедносните експерти кои претходно открија код дека на тој датум вирусот ќе се надогради сам и повторно ќе нападне. Измина 1 Април и Conficker не се појави. Сé до овој викенд кога вирусот зарази 700 компјутери на кампусот на Универзитетот на Јута, САД вклучувајќи ги и тие на трите универзитетски болници.

Прочитај повеќе

Во овој текст ќе зборувам за ранливост кај софтверот за слушање на музика, VUPlayer, верзија 2.49 за Microsoft Windows оперативниот систем. Исто така во прилог е и едно видео (демонстрација) како таа слабост се искористува со превземање целосна контрола врз апликацијата и извршување на експлоатациски код со што ја контролираме следната инструкција на покренатата апликација, стартувајќи ја алатката calc.exe која се наоѓа во самиот оперативен систем.

Прочитај повеќе

Security Accounts Manager или SAM фајлот во Microsoft Windows 2000/XP/2003 служи за складирање на кориснички лозинки во заштитена база на податоци. Клучот кој се користи за енкрипција на лозинките е случајно произведен од страна на Syskey услугата. Значи syskey услугата се користи за енкрипција на SAM фајлот.

Прочитај повеќе