Microsoft продолжува со oтпуштања во одделот за развој на паметни телефони. Најголем дел од отпуштените се дел од одделот за равој во Финска, а освен отпремнини, компанијата ќе загуби и дополнителни 950 милиони долари. Ова отпуштање на Microsoft е дел од крајот на мобилниот оддел на Nokia, a компанијата која не толку одамна ги произведуваше […]

Прочитај повеќе

Microsoft ќе затвори 7.800 работни места од кои најголем дел се во Windows Phone одделот. Ова веројатно ќе значи крај за мобилната дивизија на Nokia или барем обемот на телефони кои ги испорачува компанијата ќе биде значително намален. Наместо посебна мобилна платформа која не може да конкурира на iOS и Android, Мicrosoft ќе се обиде […]

Прочитај повеќе

SmartPhonebook е македонска апликација за Windows Phone изработена од Стеван Костоски, која треба да им помогне на корисниците да знаат точно на кој мобилен оператор е секој од нивните контакти. Со можноста да се задржи префиксот кога се променува оператор, пример од One oдите на Vip со 075 префиксот, се појавува еден клучен проблем. Секој […]

Прочитај повеќе

На 4 април Унверзитетот ФОН ќе биде локакција на која ќе се офжи првата конференција во Македонија посветена на развивање на мобилните апликации. MobileFirstMK е наменета за сите кои сакаат да го унапредат своето знање за мобилната технологија, без врска на платформата. Ќе се зборува за дизајн, програмирање и маркетинг на Apple iOS, Google Android […]

Прочитај повеќе

Animal Kids е македонска едукативна видеоигра за Windows Phone, креирана од Бранко Димитријоски. За разлика од најголем дел од македонските игри не е бесплатна и за неа корисниците треба да платат еден долар. Се плаќа за најмладите корисницит да уживаат во играта без да бидат попречени од реклами. Играта се најде меѓу победниците на втората […]

Прочитај повеќе

Кога доаѓа автобусот за Тетово од Скопје? На вакво прашање имате две опции, да се јавите во автобуската или да ја oтворите апликацијата MK transport со која ќе ги дознаете сите термини на автобуските и железничките линии. Апликацијата е креирана од Бранко Димитријоски кој вели дека во апликациите се „земени предвид сите населени места и […]

Прочитај повеќе

Microsoft наскоро целосно ќе ги пензионира имињата на Nokia Lumia и Windows Phone и ќе ги замени со едно заедничко име – Microsoft Lumia. Првата промена ќе биде направена на тимот на Nokia France кои наскоро ќе се преименуваат, а оваа промена ќе следи и на друштвените мрежи. Компанијата за Verge потврди дака по францускиот […]

Прочитај повеќе

Меѓу деветте победници на првата рунда на Microsoft AppStar се најде и македонската MyBudgetPlanner, која пред некој месец беше и апликација на денот на It.com.mk. MyBudgetPlanner е финансиска апликација за следење на трошоците за Windows Phone, креирана од Стеван Костоски. Изработена е во Metro стил со намера да биде едноставна за користење, и тоа и […]

Прочитај повеќе

Одличниот мобилен магазин Flipboard сега е достапен и за Windows Phone. Сепак пред да се радувате дека може да читате и креирате сопствени магазини- нема поддршка за телефони со 512MB RAM и добар дел од корисниците се жалат дека апликацијата работи бавно. Доколку не сте ја користеле досега апликацијата, Flipboard е персонализиран магазин кој ви […]

Прочитај повеќе

HTC ќе објави нова верзија на својот flag-ship телефон, One M8, кој наместо на Android, ќе работи на Windows Phone oперативниот систем. Засега нема официјални детали, но има гласини на Веб дека ќе го видиме алтернативниот One М8 на настан закажан за четврток, кога HTC ќе го претстави телефонот кој е „дизајниран да предизвика љубомора, […]

Прочитај повеќе

Доколки сте девелопер, студент или стартап од Македонија, Microsoft ве поканува на учество во Microsoft AppStar натпреварот. На девелоперите, стартапите и студентите од Македонија, ќе им се приклучат нивните колеги од Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Ерменија, Естонија, Кипар, Латвија, Литванија, Малта, Словенија, Србија, Хрватска и Црна Гора. Условот за учество е креирање на нова […]

Прочитај повеќе

Nokia X2 е првиот Android телефон на Microsoft, и прв телефон кој е објавен од Nokia откако беше преземена од Microsoft. Иако Windows Phone е конкурентна платформа на Android, сепак Microsoft со објавувањето на X2 игра на сигурно во доминација на пазари каде поскапите телефони се уште се луксуз. Според компанијата, Nokia X2 има подобрен […]

Прочитај повеќе