Директорот на Nokia, Стивен Елоп, призна дека Windows 7 телефоните не се продаваат. Според г. Елоп, клучната грешка ја прават провачите на Nokia телефоните. кои наместо да ги фокусираат рекламите околу софтверот на Microsoft, како што се прави тоа со Android и iOS, тие упорно се обидува да ги рекламираат уредите. Не помага ни тоа […]

Прочитај повеќе

Директорот на Micrisoft, Стив Балмер e оптимист за своите две нови платформите. На конференција во Јужна Кореја, тој рече дека очекува 350 милиони уреди со Windows Phone 7 да бидат продадени во 2012-та година, и дека очекува да види 500 милиони Windows 8 корисници до крајот на 2013-та. „Во некоја смисла, ова е повторното раѓање […]

Прочитај повеќе

Viber е популарната апликација за бесплатни повици преку мобилен која сега ќе биде достапна и за BlackBerry и Windows Phone 7 телефоните. Достапна e за iPhone и Android. Aпликацијата е бесплатна и нуди бесплатни повици преку бесплатен Wi-Fi. Затоа и има над 69 милиони глобални корисници кои праќаат по 40 милиони пораки дневно, односно 1 […]

Прочитај повеќе

Од пред година дена, Мicrosoft и плаќа на Nokia oколу 250 милиони долари секој квартал за да го користи Windows Phone 7 како основна мобилна платформа. Со Nokia, Microsoft има производител на паметни телефони кого ќе може да го искористи за да креира подобра мобилна платформа. Ова го прават и конкурентите. Apple сам си ги […]

Прочитај повеќе

Vip го донесе во Македонија првиот телефон од Nokia кој ќе работи на Windows Phone 7 Mango платформата. Nokia ја прифати WP7 платформата како основна за своите уреди, заменувајќи го Symbian, по договорот со Microsoft од пред една година. Nokia го претстaви Lumia 800 во ноември 2011-та, и до сега продаде над еден милион вакви […]

Прочитај повеќе

Фирмата за анализа на мобилниот пазар, Mobilewalla ја објави листата на највисоко рангираните, односно најквалитетни и популарни апликации од четири мобилни платформи. Оваа листа е креирана од посебен алгоритам на Mobilewalla кој ги оценува апликациите според неколку фактори како добиениот рејтинг и според споделувањето на друштвените медиуми. Од листата може да се види кои корисници […]

Прочитај повеќе

Продавницата за мобилни апликации за Windows Phone сега има над 40.000 апликации и игри, сите апликации се додаваат од 10.731 различни издавачи, открива истражувањето на блогот AllAboutWindowsPhone кои очекуваат дека, ако продолжи оваа темпо, продавницата ќе стигне до 50.000 апликации во јануари 2012-та. Дневно се додаваат по 165 апликации, а во последниве 90 дена се […]

Прочитај повеќе

Nokia наредната година би можела да се приклучи на пазарот на таблет компјутери со свој Windows 8 производ. Главниот човек на Nokia за Франција, Пол Амселем, во интервју за францускиот весник Les Echos изјави дека во јуни 2012, Nokia ќе се претстави со таблет компјутер кој ќе го користи новиот оперативниот систем на Microsoft, Windows […]

Прочитај повеќе

Nokia на својата конференција во Лондон, Nokia World, покрај новите Windows Phone 7 паметни телефони Lumia, претстави и нови мобилни апликации кој имаат за цел да го олеснат животот на корисниците. Станува збор за апликациите Public Transport, Nokia Pulse, и Live View, кои ќе бидат наменети за сите нивни паметни телефони, не само за тие […]

Прочитај повеќе

Lumia 800 и Lumia 710 се првите телефони на Nokia кои работат на Windows Phone 7 оперативен систем, кој финската компанија го прифати како примарна платформа за своите идни уреди по влегувањето во соработка со Microsoft. Според директорот на Nokia, Стефен Елоп, овие нови WP7 телефони го претставуваат „повторното раѓање“ на компанијата. Nokia иако има […]

Прочитај повеќе

Компанијата за истражување на технолошките пазари, Strategy Analytics, објави извештај според кој оперативниот систем на Microsoft, Windows Phone 7, ќе зафаќа 12,3 отсто од пазарот на паметни телефони во Западна Европа во 2012 година. Овој пораст ќе се должи пред сè на партнерството на Microsoft со финската компанија Nokia, која ќе го користи Windows Phone […]

Прочитај повеќе

Nokia N9 не успеа да стане сериозен конкурент меѓу паметните телефони, но тоа не е заради лошиот хардвер, телефонот работи нa 1 GHz процесор со 1 GB RAM и има 8 мегапиксели камера, туку поради MeeGo платформата на Nokia и Intel која едноставно не можеше никако да конкурира на Android и на iOS оперативните системи. […]

Прочитај повеќе